sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Ce-nseamnă să fii bogat?

Sensul acestui cuvânt este arhicunoscut. În toate DEX-urile ne este explicat prin aceleaşi cuvinte: îndestulat, prosper, avut, înstărit, chivernisit şi lista ar mai putea continua pentru că limba română este BOGATĂ în sinonime.

Însă dacă scormonim puţin în mintea noastră, într-un moment de bilant, de linişte sau de interogatoriu cu insăşi conştiinţa noastră, fiecare dintre noi înţelegem acest cuvânt prin perspectiva propriilor dorinţe, a propriilor scopuri şi idealuri.

Pe mine această întrebare m-a pus pe gânduri. Stau şi cuget. Cel mai superficial gând mă trimite la bogăţia materială. Aceasta este efemeră, poate să se spulbere de la o zi la alta, pe când bogăţia spirituală nu ţi-o ia nimeni.

Pe cale de dispariţie este bogăţia morală. Mă veţi întreba: mai avem nevoie de aşa ceva în vremurile astea? Sigur că putem trăi şi fără ea, dar la un moment dat ne vom trezi singuri.

În concluzie, să fii bogat înseamnă, în viziunea mea:

- să nu te macine niciun gând legat de sănătate
- să fii iubit şi să iubeşti
- să creşti şi să educi un copil
- să ţi se ceară părerea şi sfatul
- să poţi răspândi bucurie în jurul tău
- să ştii trata oamenii după calităţile lor
- să ai cu cine să-ţi petreci sărbătorile.

2 comentarii:

 1. Adevarat, dar, dupa parerea mea, mai ales 1,2 si 4 :).

  RăspundețiȘtergere
 2. Permitir que ocupe un trocito de vuestro espacio, para deciros que un compañero bloguero vuestro a conseguido cumplir un sueño…A publicado su primera novela “LA MACULA PURPURA”…Pero para que ese sueño se cumpla del todo, esa novela tiene que ser leída…estuvo mucho tiempo en un cajón y ahora tiene que salir de su ivernación,espero la camaradería de todos vosotros, estoy segura que a todos vosotros os gustaría cumplir un sueño como este, y os puedo asegurar que no hay nada más satisfactorio que ayudar a que ese sueño se cumpla…vuestro compañero es… salmorelli.blogspot.com

  LA MACULA PURPURA…Tiene todo lo que un lector aprecia de una novela…Mafia, iglesia, poder, ambición, amor, y sobretodo lealtad.

  Perdonar y gracias.

  QUE TODOS VUESTROS SUEÑOS SE CUMPLAN!!!!!!!!!

  Mary.

  RăspundețiȘtergere