miercuri, 13 ianuarie 2010

Găzduire plătită sau free pentru blog

Blogging-ul a devenit atât de popular în ultimii ani încât aproape toată lumea doreşte acum să aibă un blog despre ceva, orice, dar să fie. După gândirea: „Toţi au blog, eu de ce să n-am?”, nu conteză dacă au opinii despre celebrităţi, doresc să înceapă o afacere mică sau doar să-şi prezinte un jurnal de călătorie în Africa.

Dar atunci când începi să-ţi pui în practică ideea de a avea un blog apare problema numelui şi, mai ales, a site-ului ce va găzdui blogul. În acest punct trebuie optat între două variante:

a) Prima ar fi alegerea uneia din multitudinea de platforme libere care oferă blog-ului servicii de hosting gratuite, cum ar fi www.wordpress.com sau www.blogspot.com.

b) O altă variantă ar fi alegerea unui domeniu propriu prin intermediul unor site-uri de găzduire web unde în schimbul unei taxe lunare sau anuale poţi opta pentru înregistrare de domenii personalizate, descoperind foarte rapid multiple avantaje:

Beneficiul imediat în a avea propriul nume de domeniu este că pagina voastră va deţine rapid un rang Google mai ridicat. Toţi bloggerii ştiu cât de important este Google Page Rank. Aceasta este structura pe care Google o foloseşte pentru a organiza rezultatele motorului de căutare în aşa fel încât o pagină să apară cât mai în faţă în momentul unei căutări. Având propriul domeniu, căutarea după anumite cuvinte cheie duce mult mai rapid la site-ul nostru decât în cazul găzduirii paginii de blog de o platformă.

- Nu numai Google Page Rank este important. Înregistrarea unui domeniu propriu poate fi mai mult decât utilă şi în cazul în care utilizaţi site-ul în scopuri de afaceri. Un nume propriu de domeniu arată, cu siguranţă, mult mai profesionist şi de încredere. Pe de altă parte, dacă utilizaţi o platforma gratuită pentru site-ul vostru veţi folosi “volens nolens” şi o adresă de e-mail gratuit, cum ar fi Yahoo sau Hotmail. Nu există, desigur, nimic în neregulă cu aceste servicii de valoare, dar dacă prin intermediul site-ului vostru desfăşuraţi o afacere pe care doriţi să o prestaţi în mod profesionist în faţa clienţilor, trebuie să luaţi în considerare şi acest aspect al unui email de serviciu sau chiar al unui email personalizat în cazul unui blog. Cu alte cuvinte, aveţi control total.

- Un alt avantaj al propriului nume de domeniu este că putem oferi blog-ului un aspect individualizat şi nu paternizat cum este în cazul găzduirii pe platformele gratuite. Dacă dorim ca blog-ul nostru să iasă în evidenţă în faţa a milioane de blog-uri care sunt în prezent pe web, este necesar sa-l facem “să se simtă” diferit.

Când utilizăm un serviciu gratuit, aspectul şi designul va fi limitat la template-uri şi modele pe care site-ul respectiv le are la dispoziţie. Într-adevăr, aceste template-uri sunt destul de utile şi variate. Cu toate acestea, încă nu există template-ul care să-ţi ofere şi un nume propriu al site-ului. Prin înregistrare de domenii avem posibilitatea de a personaliza complet aspectul blog-ului schimbându-l sau completându-l în orice configuraţie dorim.

- Pentru propriul nume de domeniu de obicei este o taxă mică în raport cu avantajele obţinute şi putem găsi o companie de hosting care ne va realiza site-ul la fel de uşor cum putem găsi bloguri pe Internet! Cu toate avantajele individuale implicate de înregistrarea unui domeniu propriu faţă de platforme gratuite, este greu de presupus că am alege altceva!

Când deţii un domeniu personalizat ai posibilitatea creării unui plan web. Ce înseamnă asta?

Nu demult, mama mea a cumpărat primul ei nume de domeniu şi cu acesta şi primul ei web hosting plan. A fost de datoria mea să o ajut. Unul din obiectivele ei era de a avea un mic "web plan de familie" cu mai multe site-uri, unul va fi un blog, altul va cuprinde magazine on-line diferite de la care ea şi prietenii să-şi poată face cumpărăturile şi mai doreşte şi un forum pentru persoanele în vârstă.


După analizarea opţiunilor în ceea ce priveşte societăţile de web hosting, era evident că ea a trebuit să aleagă o variantă cât mai convenabilă. I-am propus să alegem o variantă de hosting care să ne poată oferi opţiunea de a cumpăra mai multe domenii gestionate sub un singur plan de hosting.

Deci, după achiziţionarea unui astfel de plan, ar putea cumpăra un nume de domeniu în fiecare zi de acum înainte şi niciodată nu trebuie să achiziţioneze un nou hosting. Astfel ar putea găzdui mai multe domenii incluse în acelaşi “proiect”.
Pentru un astfel de plan de găzduire web ar fi 3 avantaje:

1. Confort

Să presupunem că dispun de găzduire web cu domenii nelimitate. Este incredibil de convenabil, deoarece voi dispune de un “panou” central de administrare din care selectez oricare din site-urile deţinute. E dificil să creezi adrese de e-mail noi pentru trei site-uri diferite, dar nu şi din panoul central de administrare. Pe de altă parte poţi aplica WordPress la un site şi Joomla la altul!

Pentru că planul meu deţine un număr nelimitat de domenii, pot ajunge foarte uşor în diferite directoare ale serverului pentru toate site-urile mele, prin intermediul FTP, conectându-mă doar o singură dată. Acest lucru este foarte eficient din punctul de vedere al timpului.

2. Siguranţă

Dispunând de un web hosting mă simt încrezător că toate site-urile mele sunt pe mâini bune. În cazul în care compania de web hosting are un uptime impresionant, înseamnă că toate site-urile dumneavoastră vor beneficia de această facilitate. În schimb, având toate domeniile dvs. de găzduire pe diferite servere cresc şansele de a se confrunta cu timpi morţi apărând posibilitatea ca unul sau mai multe din acestea să aibă potenţiale probleme.

3. Preţ

Nu în ultimul rând, găzduirea web cu plan de domenii nelimitate este de obicei foarte accesibilă. Nu mai este necesară achiziţionarea unei multitudini de domenii ci a unuia singur inclus în proiectul tău economisind astfel o mulţime de bani.

Puncte forte ale unui domeniu propriu personalizat:

1) Impact

Un nume de domeniu personalizat creşte impactul prezenţei tale online, permiţând prietenilor, familiei, vizitatorilor şi potenţialilor clienţi să îşi amintească cu uşurinţă de tine.

2) Profesionalism

Creşte profesionalismul prezenţei tale online indiferent dacă ai un site personal sau de afaceri.

3) Promovare

Domeniul personalizat este un instrument eficient de promovare personal.

4) Trafic şi poziţionare

Te ridică mult în poziţionarea din motoarele de cautare. Foarte multe astfel de motoare nu mai indexează de ani buni pagini de internet găzduite pe pagini gratuite yahoo (geocities, tripod). De aceea, alegerea unui nume de domeniu personalizat evită multitudinea de oferte de găzduire gratuită asociată unor domenii nepersonalizate decât parţial.

5) Investiţie

Numele domeniului, odată înregistrat, rămâne al tău. În cazul domeniilor din .ro, rămâne al tău pe viaţă. Pentru domeniile .com, .org şi altele din afara României, trebuie reînnoită înregistrarea periodic. Este o investiţie în prezenţa ta online şi într-o proprietate virtuală căreia de cele mai multe ori îi creşte valoarea.

6) Flexibilitate pentru viitor

Poţi cu usurinţă crea subdomenii. Astfel, poţi lansa o promoţie limitată pe o adresă, fără a interveni asupra conţinutului de bază al domeniului tău.

7) Este foarte ieftin
Costurile înregistrării unui domeniu .ro sunt sub 150 RON, iar pentru domenii cu extensii internaţionale (.com, .info etc) sub 10 $/an.


În ideea că v-am convins, vă ofer mai multe informaţii aici.

Un comentariu:

  1. Google Page Rank NU mai exista incepand cu 2010 in criteriul de clasare in Google ;) Doar ca sa stii ;)

    Succes in concurs!

    RăspundețiȘtergere