vineri, 14 septembrie 2012

Mierea - Elixirul zeilor, sănătatea pământenilor

Care e alimentul fără termen de valabilitate?

Da, mierea de albine! Dacă n-aţi văzut “Bee movie” nu întârziaţi să o faceţi. E educativ, e un mod plăcut şi util de a-ţi petrece timpul cu copiii. Rămâi cu impresia (de-altfel reală), că albinele sunt indispensabile, de neînlocuit. Ele au apărut înaintea omului pe Pământ, iar apicultura este una dintre cele mai vechi meserii.
Am privilegiul să observ munca de apicultor şi mă fascinează de fiecare dată. Nu numai că îmi place mierea de albine, dar sunt convinsă de proprietăţile sale benefice asupra organismului.
Prima amintire legată de miere este de pe vremea când nu aveam gumă de mestecat şi bunicul îmi dădea câte o bucată de fagure, pe care o mestecam până mi se lipea de dinţi. Tot din acele vremuri bune, desertul preferat nu era nicidecum Tiramisu sau mai ştiu eu ce prăjitură sofisticată, ci pâinea cu unt şi miere care, obligatoriu se prelingea pe degete.
Acest aliment minune are caracter higroscopic, absorbind umezeala din aer, este agent antimicrobian deoarece previne dezvoltarea anumitor bacterii. Astfel, rănile, tăieturile şi arsurile acoperite de miere sunt ferite de microbi. Mierea are proprietăţi naturale antioxidante ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.
Cum m-a ajutat pe mine mierea şi produsele derivate, de-a lungul timpului:
-         pentru calmarea gingiilor inflamate sau iritate folosesc tinctura de propolis
-         preventiv, pentru creşterea imunităţii, îmi prepar atât mie, cât şi întregii familii, îm sezonul răcelilor, miere cu lămâie
-         savurez, în fiecare dimineaţă, cafeaua îndulcită cu miere (trebuie să încercaţi)
-         în adolescenţă am scăpat de câteva acnee după ce am ascultat, în sfârşit şi am folosit mierea în acest scop
-         mi-am dat gata actualul soţ (pe când îmi făcea curte), servindu-l din  prăjitura cu miere şi nucă făcută de mine.

Dacă vreodată te compară cineva cu o albinuţă să ştii că e de bine. Nu degeaba se spune: “dulce ca mierea” sau “ca o albină de harnică”. Chiar şi când “te nenoroceşti” spunând “DA” la Primărie, cei dragi te trimit în “luna de miere”.

Aş încerca energizantul care conţine trei elemente 100% naturale: miere, polen şi propolis. Cei are au consumat de mai bine de o săptămână spun că le dă energie şi bună dispoziţie.

Susţin, alături de Blogal Initiative această Campanie care ne aduce sănătate.


3 comentarii:

  1. Mi-am si facut o felie de paine cu miere dupa ce am citit articolul tau! Tocmai am mancat-o!

    RăspundețiȘtergere
  2. Să ştii că m-am gândit la tine când am scris. Chiar dacă ai început apicultura cu oarecare reţineri, cred că pe zi ce trece constaţi că ai luat decizia corectă. Să mă contrazici dacă nu e aşa!

    RăspundețiȘtergere