marți, 13 noiembrie 2012

Laboratorul Verde al Reciclării

               La 1 septembrie 2012 s-a dat startul bătăliei pentru „Oraşul reciclării”. În această bătălie au intrat 25 de oraşe din România.
               Victoria va fi cucerită de localitatea care va colecta selectiv cea mai mare cantitate de deşeuri de ambalaje şi care va avea un sistem de colectare selectivă de calitate: pubele de colectare accesibile populaţiei, cu un aspect curat şi îngrijit şi deşeuri de ambalaje depuse separat corect. Competiţia a fost lansată pe site-ul colecteazaselectiv.ro.
             Localitatea câştigătoare va primi titlul de onoare: “Oraşul Reciclării”, iar locuitorilor li se va organiza o zonă de picnic amenajată, realizată din module de paleţi din lemn: mese, suporturi pentru biciclete, grătare, alte colţuri de relaxare.
            Schimbarea începe cu exemplul personal, nu cu sfaturile. Nimeni nu pierde în această competiţie: câştigăm un bun obicei, acela de a colecta selectiv deşeurile de ambalaje: sticla şi metalul în containerele galbene, hârtia şi cartonul în cel albastru, iar sticla la verde.
           Dintre toţi locuitorii celor 25 de locaţii, există o categorie care acum îşi formează nişte deprinderi, abilităţi şi obiceiuri. Aceste obiceiuri se consolidează prin educaţia primită şi-i va călăuzi toată viaţa.Dacă dorim ca aceste cunoştinţe despre colectare selectivă să nu se oprească la campaniile care se organizează, trebuie să-i implicăm pe copii cât mai mult în astfel de acţiuni.
            Pentru a fi în trend cu viitorul, autocarul care trece prin cele 25 de oraşe este un laborator high-tech, special amenajat astfel încât să atragă atenţia asupra micuţilor, în mod constructiv. Laboratorul Verde al Reciclării este conceput sub forma unui joc interactiv prin care copiii învaţă să selecteze deşeurile de ambalaje şi lucrează în echipă. La finalul jocului obţin un punctaj în funcţie de cantitatea selectată, într-un timp prestabilit. Din fiecare oraş au fost selectate două şcoli, iar din fiecare şcoală, clasele a III-a. A fost creat şi un personaj foarte îndrăgit de copiii care l-au văzut până acum, numit R-ECO.



           Tot legat de reciclarea ambalajelor, Eco-Rom Ambalaje organizează Ecolimpiada elevilor, un concurs adresat elevilor claselor a III-a şi a IV-a, în cadrul proiectului de promovare a manualului “Învăţăm să reciclăm ambalajele”, cu sprijinul MECTS.
            Sunt implicată şi eu în acest concurs, împreună cu clasa la care predau. După parcurgerea celor 6 lecţii, elevilor le voi da frâu liber la imaginaţie în perioada vacanţei de iarnă, timp în care vor avea de scris o compunere despre ceea ce le-a plăcut mai mult sau ce li s-a părut cel mai interesant, în urma finalizării manualului. Cea mai frumoasă compunere din fiecare clasă va intra în concurs, va fi supusă jurizării, iar premiile sunt atractive atât pentru elevii participanţi, cât şi pentru ceilalţi colegi de clasă. Vor fi recompensaţi şi învăţătorii elevilor câştigători.
           Voi reveni cu noi informaţii despre Laboratorul Verde al Reciclării, însă deocamdată aştept să ajungă şi în Cluj-Napoca. Chiar dacă şcoala la care predau nu este printre cele două selectate, voi încerca (nu promit) să mă strecor astfel încât să ajung în laborator. Pentru clujeni, poate cunoaşteţi copii în clasele a III-a la Şcolile Gimnaziale "Al. Vaida-Voievod" şi "Ioan Bob". Ei ne pot oferi cel mai fidel feedback.
Susţin această Campanie alături de Blogal Initiative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu