duminică, 13 ianuarie 2013

Iată de ce "12 plante"!



            Au trecut (în sfârşit!?!) toate sărbătorile din zona asta a calendarului, dar au lăsat în urmă unora multe kilograme, altora senzaţii de mare încărcătură (nu emoţională). Dragilor, continui astăzi răspunsul la întrebarea “De ce 12?”. Pentru că e necesară o detoxifiere generală. Produsul 12 plante despre care am început să vă informez în urmă cu ceva vreme, conţine 12 plante miraculoase dar obişnuite, fiecare contribuind în felul ei la starea de bine a noastră, dacă vom încerca acest produs, bineînţeles. A venit rândul mesteacănului pufos, teiului argintiu şi coacăzului negru.


Mesteacănul pufos (Betula pendula)

          În denumirea populară Doamna Pădurii sau Cartea albă, mesteacănul este un arbore cu scoarţa albă, cu lemnul alb, gălbui sau roşiatic, cu ramuri flexibile, cu frunze verzi-cenuşii. Mestecenii au importanţă spirituală în multe religii, dar sunt şi copaci medicinali, prin proprietăţile specifice ale frunzelor şi scoarţei lor. 
            Amerindienii preţuiau foarte mult mesteacănul pentru coaja sa uşoară, flexibilă şi care putea fi uşor recoltată. În trecut, fetele aduceau ofrande la rădăcina mestecenilor şi le cereau împlinirea unei dorinţe, de regulă de natură sentimentală. Existenţa unei păduri de mesteceni arată că în solul respectiv se găseşte şi o mare cantitate de argint. În plus, însuşi mesteacănul are o strălucitoare culoare argintie, betulina din scoarţa sa făcându-l să strălucească de la distanţă. În scopuri medicinale se folosesc frunzele.
           Mătura tradi
țională a vrăjitoarelor se făcea din nuiele de mesteacăn. Se utilizează pentru protecție, purificare, pentru alungarea negativității, pentru dragoste, noi începuturi și pentru schimbări. Mesteacănul este un copac feminin și o întruchipare a Mamei Pământ. Leagănele sunt adesea făcute din lemn de mesteacăn, ca o protecție pentru copii.

           Mesteacănul indică atitudinea, aducând cu scoarţa lui albă un element hibernal. Pădurea de argint din Văratec (jud. Neamţ), l-a inspirat pe marele nostru poet: ,,De treci codri de aramă, / De departe vezi albind / Şi-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint.” („Călin – file din poveste” – Mihai Eminescu)



Teiul argintiu (tilia tomentosa)

           Teiul, raiul albinelor şi motiv de inspiraţie pentru artişti, înfloreşte prin iunie – iulie, în funcţie de specie şi locul unde se află. Florile de tei nu sunt doar plăcut parfumate, ci au şi virtuţi terapeutice, mai ales în cazul bolilor respiratorii şi digestive.
           Proprietăţile vindecătoare ale teiului sunt cunoscute încă din vechime, când se foloseau în scopuri medicinale coaja, frunzele şi seva, iar mai târziu au început să fie întrebuinţate şi florile. La noi, prezintă interes terapeutic numai florile de la trei specii: teiul roşu, teiul alb şi teiul cu frunză mare. Teiul conţine substanţe mucilaginoase, o cantitate mică de ulei volatil, flavonoide, gume, tanin, zahăr, colină şi acetilcolină. Ceaiul este un remediu eficient în dureri de cap, colici abdominale şi febră musculară, luptă cu gripa şi răceala, favorizează transpiraţia, calmează tusea.
           Teiul în poezie: ,, Dar prin codri ea patrunde/ Lângă teiul vechi şi sfânt,/ Ce cu flori până-n pământ/ Un izvor vrăjit ascunde.” (Mihai Eminescu). Nu întâmplător dau citate din Eminescu. Se apropie 15 ianuarie, zi în care ne amintim de cei 163 de ani de la naşterea marelui poet.
 
Coacăzul negru (Ribes nigrum)

           Coacăzul negru este un arbust care creşte la margininea pădurilor, pe unde se bucură de mai multă lumină. În scop terapeutic se folosesc frunzele şi fructele. Acestea detoxifică organismul, reglează activitatea hormonală, combat anemia, stimulează creşterea şi întăresc oasele, ajută la regenerarea organismului şi prelungesc viaţa. 
           Coacăzele negre se mai pot consuma sub formă de suc proaspăt, pulbere şi sirop. Sucul de coacăze negre, spune un proverb german, că este la fel de sănătos precum sângele de urs.
Siropul de coacăze negre este, după părerea părintelui medicinii naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un adevărat medicament miracol pentru gât şi căile respiratorii superioare. Persoanelor care fac eforturi intelectuale mari li se recomandă câte 1-2 linguriţe de sirop, mai ales când apar stări de ameţeală, somnolenţă, incapacitate de concentrare.
           
          De aceea "12 plante" este în atenţia mea şi nu numai.  Blogal Initiative susţine această Campanie. În câteva zile vă voi informa asupra altor beneficii ale produsului, din perspectiva celorlalte plante componente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu