duminică, 6 ianuarie 2013

Salcia şi migdalul în "12 plante"


          În urmă cu câteva zile vă scriam despre un produs nou, 100% natural, numit 12 plante.
          V-am promis atunci că voi detalia fiecare componentă a acestui produs pe care-l puteţi comanda pe www.12plante.ro.
          Astăzi vă povestesc despre rolul salciei şi al migdalului.


Salcia (Salix sp)
           De la salcie se recoltează scoarţa de pe ramurile tinere, de doi-trei ani. Coaja de salcie conţine o substanţă numită salicozidă, care se descompune în organism, rezultând acidul salicilic, adică aspirina naturala. Pe lângă această substanţă, coaja mai conţine amidon, proteine, lipide, tanin, celuloză, substanţe minerale şi vitamine.
          Salcia are efecte tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative, astringente şi antireumatismale. Decoctul de coajă de salcie este folosit ca leac împotriva febrei, a nevralgiilor, reumatismului şi gutei.  Datorită proprietăţilor sale sedative, salcia alungă insomnia. În caz de laringite şi faringite este recomandat să se facă gargară cu ceai de salcie. Pentru răni şi ulceraţii ale pielii sunt recomandate compresele cu ceai din coajă de salcie. Extern, poate fi utilizată în cazul durerilor de dinţi.
         
Energia pozitivă emanată de salcie reface organismul, vindecă migrenele, relaxează. În preajma salciei, furia şi oboseala dispar. Frumoasă, romantică, visătoare, tremurătoare, salcia este unul din copacii folosiţi cu succes în silvoterapie. Salcia creşte foarte uşor pe lângă orice lac sau mlaştină. Ceaiul de scoarţă de salcie are o istorie veche în medicină datând încă din anul 500 î.e.n.
           Merg mai departe, amintind faptul că salcia a fost şi va fi o muză, o sursă sigură de inspiraţie pentru poeţi. Eminescu este unul dintre poeţii care au preamărit natura, a apropiat-o mult de natura umană, astfel încât a “cântat” şi ne-a încântat. Salcia, pentru el, este copacul lacustru: ,,De spânzură prin ramuri de sălcii argintoase/ O-ntreagă-mpărăţie în cuib legănător;/ A firii dulce limbă de el era-nţeleasă/ Şi îl umplea de cântec, cum îl umplea de dor.”

Migdalul (prunus dulcis)

          Datorită conţinutului caloric foarte ridicat, migdalele se recomandă, mai ales, în sezonul rece, deoarece furnizează organismului energie. Migdalele conţin proteine deosebit de valoroase pentru corpul uman, grăsimi şi acizi graşi esenţiali, vitamine - A, B, E, F şi minerale precum clor, fier, zinc, magneziu, calciu, în cantitate mult mai mare decat alunele.
           Vitamina E este un antioxidant deosebit de eficient pentru sănătatea părului şi a pielii. Hipotensivilor li se recomandă să consume zilnic migdale, atat cât pot lua într-o mână, deoarece acestea ajută la reglarea tensiunii arteriale. Amestecate cu miere de albine, de preferinţă polifloră, migdalele sunt de folos în anemii, insomnii şi astm bronşic.
           Vitamina A le ajut
ă în tratarea unor afecţiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul, eczemele uscate, pistruii. Este recomandată consumarea a câte trei-cinci migdale pe zi. Cura de migdale se face cu foarte mare răbdare, ca de altfel orice tratament naturist. Consumate regulat, migdalele menţin inima sănătoasă, contribuie la diminuarea colesterolului din sânge, dar şi la prevenirea diabetului zaharat, din cauza căruia pot să apară boli de inimă.
            Iarna, migdalele te feresc de răceli şi gripă pentru că ajută la întărirea imunităţii. S-a mai constatat că migdalele accelerează metabolismul şi induc rapid senzaţia de saţietate, de aceea pot fi incluse, fara teamă, în dieta persoanelor care doresc să slăbească.
            În compozitia migdalelor se mai găseşte o substanţă numită amigdalina, cunoscută şi sub denumirea de letril sau vitamina B17, care are un rol important în lupta împotriva cancerului. Amigdalina e cunoscută de mii de ani in China, Egipt, Grecia şi Roma Antica, fiind extrasă din migdalele amare.

            De-a lungul timpului, migdalelor le-au fost atribuite o mulţime de semnificaţii, fiind considerate chiar aducătoare de noroc. In Italia erau chiar servite mirilor la nuntă, ca simbol al sănătăţii, fertilităţii şi al norocului. 20-25 de migdale conţin aproximativ aceeaşi cantitate de calciu, cât un sfert de cană de lapte.
            În doar câteva zile vă povestesc despre alte trei componente ale acestui miraculos produs, 12plante.
Campania e susţinută de Blogal Initiative.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu