vineri, 8 ianuarie 2010

E-urile - toxice, inofensive sau recomandate?

Au trecut sărbătorile cu bine, tot cu bine am reînceput munca, dar aparatul nostru digestiv abia mai răzbeşte la cantitatea de alimente pe care i-am impus-o.

Dacă vă preocupă ce oferiţi zilnic organismului dumneavoastră, vă ajut ca, măcar de-acum încolo să nu vă alimentaţi la întâmplare.

S-au vehiculat multe variante referitoare la E-urile din alimente. O parte din ele sunt inofensive, altele toxice, iar altele chiar recomandate. Făcând o selecţie, vă veţi lămuri îndată ce aţi îngurgitat până acum şi puteţi decide dacă vă veţi schimba sau nu meniul.

Din categoria "NU":


- E102 - tartrazină
- E120 - acid carminic
- E123 - amarant
- E151 - negru brilliant
- E154 - brun FK
- E155 - brun chocolat HT
- E230 - bifenil (interzis în UE)
- E242 - dicarbonat de dimetil
- E284 - acid boric
- E285 - borax
- E315 - acid izoascorbic
- E316 - erithorbat de sodiu
- E385 - calciu disodiu
- E512 - clorura stanoasa
- E999 - extract de quillaia
- E1520 - propilen glicol

De acestea 16 vă recomand să vă feriţi!

Pentru a încheia într-o notă optimistă vă fac cunoscute şi E-urile recomandate:
- E160d - rubixantina - colorant natural din clasa carotenilor, solubil în grăsimi, reduce riscul apariţiei cancerului

- E162 - betanina - colorant natural extras din sfecla rosie

- E163 - antocianine - coloranţi care determină culoarea roşie, albastră sau violetă a fructelor şi legumelor

- E170 - carbonat de calciu - colorant şi antioxidant alb natural, obţinut din calcar brut

- E260 - acid acetic - acidifiant artificial obţinut prin fermentaţie (punct de fierbere 118 grade)

- E261 - acetat de potasiu - acidifiant natural vegetal

Cele pe care nu le-am amintit sunt considerate inofensive, dar nici nu e bine să fie consumate frecvent.Pentru conformitate studiaţi "Biblia alimentară" de Gheorghe Mencinicopschi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu