Cu toate că ştiam
să fac doar ochiuri şi cartofi prăjiţi, totuşi m-a luat (asta da dovadă de iubire!).
Să nu spună că
nu-mi dau interesul, mi-am zis să mă „dezvolt personal” măcar puţin şi-n acest
domeniu: şi-am învăţat să fac gogoşi (decât să i le spun, mai bine i le-am
copt).
Cine putea să mă
înveţe reţeta, decât bine-intenţionata naşă, care trebuia să menţină atmosfera paşnică
în familie, doar ăsta e rolul naşei.
Şi-am început
astfel „modulul I” la gătit. M-am asigurat că nu e nimeni acasă, mi-am pregătit
ingredientele:
-
800g.
de făină (de 000),
-
drojdie
proaspătă cât o nucă mică, dizolvată în lapte călduţ în care am scăpat şi o
linguriţă de zahăr. Drojdia e esenţială deoarece de ea depinde cât creşte
aluatul (şi e musai să crească, altfel muncim degeaba)
-
fac
puţin loc în mijlocul vailingului în care am pus făina şi adaug: drojdia
dospită, un praf de copt, un ou, două linguri de zahăr şi sare cât pot lua cu
trei degete (de la mână, bineînţeles)
-
se
frământă 15-20 de minute (partea cea mai grea, însă e o metodă de a exersa
bicepşii)
-
adaug
lapte până se face un aluat moale (ce e ăla?...întrebam la început), dar nu
curgător şi jumătate de linguriţă de margarină sau unt
-
las
aluatul acoperit cu un prosop, astfel încât să nu-l prindă curentul că nu-i
place, într-un loc nici prea cald, nici prea rece (18-24 grade)
-
aşteeeeept
să creaaaaască până se face dublu.....îi vorbiţi frumos, altfel nu creşte
-
întind
aluatul pe masă, în două ture, fac forme rotunde cu un pahar, le iau şi le aşez
cu grijă pe un prosop
-
apoi
le pun, rând pe rând, în tigaie, în ulei încins, câte încap, la foc micuţ
-
în
câteva secunde se umflă; le întorc pe partea cealaltă, apoi le scot pe o
farfurie în care am aşezat în prealabil un şerveţel pentru a atrage surplusul
de ulei
-
cât
încă sunt calde le tăvălesc prin zahăr pudră
Apoi o trimit pe fiică-mea să vă servească şi pe voi. Dacă simţiţi nisip
printre dinţi, probabil că s-a împiedicat şi le-a mai tăvălit o dată prin ce-a
găsit prin curte.
Poftă bună!
Dacă v-am deschis apetitul, vă invit să mâncaţi sănătos la Restaurantul Paradis din Braşov, de la fripturi cu ciolan până la cele mai fine deserturi. În luna noiembrie beneficiaţi de o ofertă de nerefuzat în cadrul Promoţiei.
Împreună cu Blogal Initiative susţin Campania lansată de Restaurantul Paradis by CarmOlimp Braşov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu