luni, 26 octombrie 2009

Ceas aniversar

Zi de mare sărbătoare la Şcoala „David Prodan”!
În data de 22 octombrie 2009 am aniversat 75 de ani de la înfiinţarea şcolii şi, totodată, 10 ani de când şcoala poartă numele marelui istoric clujean David Prodan.
Marcarea evenimentului a avut loc în incinta şcolii aflată în Cluj-Napoca, str. Meseriilor nr. 20. Au participat peste 150 de persoane, incluzând personalităţi ale culturii clujene, istorici, reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca, ai Bisericii Ortodoxe, directori de şcoli din judeţ, actuali şi foşti profesori, învăţători şi elevi ai şcolii.
Cei mai fericiţi au fost elevii, pentru că orele obişnuite din orar au fost înlocuite cu activităţi atractive, recreative, la care au participat cu interes.
După vernisajul unei expoziţii de icoane pe sticlă, cei mai mici dintre şcolari au cântat şi ne-au încântat.
Ca orice întrunire, că e criză economică sau nu, s-a încheiat cu un coktail.


Am ţinut neapărat să scriu despre această zi pentru că NU am avut parte de reprezentanţi din mass-media (cu excepţia ziarului local "Făclia"). Sigur că nu mă miră deloc acest fapt, deoarece ştim cu toţii că ştirile dacă nu sunt morbide, sau cel puţin sinistre nu sunt luate în considerare.


Pentru o şcoală cu aşa număr mic de elevi (aprox. 250), evenimentul a fost de mare amploare. Mulţi dintre invitaţi au remarcat faptul că şcoala „David Prodan” are aspect european, dotări occidentale şi personal profesionist. Veţi zice că-mi laud locul de muncă....da, asta şi intenţionez să fac, deoarece mă leagă 20 de ani de această instituţie, ceea ce nu e puţin, iar amintiri sunt pe măsură.
Amplasarea şcolii noastre în apropierea a două licee, a determinat în ultimii ani reducerea efectivului de elevi şi, în acelaşi timp, aglomerarea şcolilor din centrul oraşului.

Stau să mă întreb: ce e mai important pentru copii? Să înveţe într-o şcoală aproape de casă, cu ore dimineaţa, cu un efectiv mai mic, în mediu plăcut şi liniştit, sau într-o şcoală „de centru” supraaglomerată, cu ore după-amiaza?

Alte informaţii despre şcoală găsiţi aici.

3 comentarii:

  1. eu cred ca e mai bine la o scoala de centru, daca are cine sa-l supravegheze cu mersul la scoala. Scolile aproape de cartier sunt de obicei cu orizonturi mai restranse, eu cel putin asa cred..am invatat "langa casa".

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa ma laud si eu ca am predat un an la David Prodan, si e chiar asa cum scrie Felicia! Nu vad de ce sa fie stresat elevul cu aglomeratia si aglomerarea din centru din moment ce cadrele didactice sunt foarte bine pregatite, iar conditiile materiale sunt foarte bune! Nu este justificata aceasta migratie a elevilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca veni vorba, pe 10 noiembrie e ziua scolii mele. O sa scriu si eu despre asta :).
    Ca sa raspund la intrebarea din final, eu zic ca depinde de scoala. Pana acum un an, scoala mea era o scoala normala de cartier, iar astfel exista si clase de romana si maghiara. O sa treaca inca 2-3 ani pana scapam definitiv de ele si ramane liceu german 100%, dar ce povesti auzim ca se intampla acolo de la profesorii comuni...aia sunt pericole publice!
    Altfel, cred si eu ca o scoala aproape de casa si bine dotata e mai buna decat la una aglomerata din centru.

    RăspundețiȘtergere