De 20 de ani, de când, cel puţin fizic, mă consider adult, încerc să fac lumea mai bună prin gesturi, cuvinte, gânduri, sfaturi, fapte. Şi sunt mulţi ca mine, dar mult mai mulţi sunt cei care se comportă exact invers.
Nu vreau să lansez utopii în acest articol, deoarece mă consider bine ancorată în realitate şi nu mai am 20 de ani să încep să visez că anul 2010 va aduce marea schimbare care mi se datorează mie.
Sigur, fiecare dintre noi, dacă are acel pic de moralitate, poate emana în jurul său respect, optimism, stare de bine care determină şi manifestări pozitive.
Lumea poate deveni mai bună, dar nu brusc. La aceasta se munceşte oră de oră, zi de zi, în aceeaşi direcţie. În zadar trei zile mergem la un “curs de formare” pentru binele naţiunii, pentru ca apoi să mergem pe stradă scuipând, aruncând guma de mestecat şi înjurând bătrânii că nu se dau la o parte din calea ta.Am citit că preşedintele Americii are 793 de idei pentru a face lumea mai bună (incluzând chiar ideea de a nu mai mânca popcorn la cinematograf).
Ceea ce pot EU să fac pentru o lume mai bună, poate oricine. Nu e nevoie de înalte studii postuniversitare pentru aceasta. Tot secretul se află în a avea cei 7 ani de-acasă şi bun simţ. De ce, de multe ori constatăm că lumea e mai sinceră, mai sociabilă, mai bine-crescută în mediul rural? Nu pentru că sunt mai proşti şi se supun, ci pentru că ştiu să respecte nişte reguli învăţate în familie.
Putem contribui la schimbarea în bine a lumii începând cu propria persoană. Abia apoi suntem în măsură să transmitem şi altora mesaje pozitive în acest sens.
Desigur, nu putem fi mereu întruchiparea inocenţei şi purităţii. Nici nu e indicat...bunătatea în exces dăunează câteodată, aşa cum unui pom plin de roade îi crapă crengile şi se frâng către pământ.
Pentru a da o notă optimistă acestui articol, scriu mesajul meu spre care vă invit să vă îndreptaţi pentru 5 minute privirea. Doar ÎMPREUNĂ, puţin câte puţin, putem face lumea mai bună:
- gândeşte pozitiv
- priveşte dincolo de instinctul de supravieţuire
- arată că nu eşti o specie distructivă
- aşteaptă să fii lăudat
- fii protector cu resursele naturale
- nu te abţine de la a face complimente sincere
- aruncă hârtia, sticla, plasticul, metalul şi resturile alimentare în locuri separate
- adresează cuvinte de încurajare
- nu promite mai mult decât poţi face, dar fă mai mult decât ai promis
- în tot ce faci lasă o parte din tine
- fiecare lucru fă-l la momentul potrivit
- încearcă să-i înţelegi pe cei din jurul tău
Acestea fiind spuse, nu lua viaţa prea în serios, găseşte întotdeauna timp să râzi.
Râsul nu numai că adaugă ani vieţii tale, ci adaugă şi viaţă anilor tăi.
Acest articol reprezintă proba nr.36 a concursului SuperBlog 2009 organizat de PC NEWS.
Acum 2 luni
"Râsul nu numai că adaugă ani vieţii tale, ci adaugă şi viaţă anilor tăi". Foarte bine punctat. Şi ar mai fi ceva... chiar "putem contribui la schimbarea în bine a lumii începând cu propria persoană". Dar asta înseamnă ca fiecare să se cunoască pe sine :)
RăspundețiȘtergereFoarte mare dreptate ai avut cand ai scris despre persoanele din mediul rural...dar sa nu-i bagam pe toti in aceasi oala totusi! ;)
RăspundețiȘtergereUn articol foarte frumos! :)
RăspundețiȘtergereSfaturi utile, practice si la indemana. E drept ca adesea uitam ca sta in puterea nostra sa facem lumea mai buna. Avem tendinta sa vedem paiul din ochii altora si nu barna din ochiul nostru. Sper totusi sa reusim sa facem o lume mai buna, ne-o datoram, o meritam...
RăspundețiȘtergere