Viitorul e mult mai aproape cu tabletele ASUS Eee Pad Slider şi ASUS Eee Pad Transformer
“Ca să cunoşti lumea, cineva trebuie s-o construiască!” Cesare Pavese (1908-1950)
Curiozitatea lumii e stârnită de zeci de ani de o întrebare fără răspuns: “Ce a fost prima dată? Oul sau găina?” Am încercat să aflu acest lucru în domeniul tabletelor PC. Rezultatul incontestabil este că “oul” conduce detaşat. Denumirea generică de “tabletă” apare pentru prima dată în Biblie, fiind menţionate două seturi: primul inscripţionat de Dumnezeu şi spart de Moise, iar al doilea set inscripţionat de Moise şi rescris de către Dumnezeu.
Conceptul modern de dispozitiv electric bazat pe fluxul de date pe un display plat a existat încă din secolul al XIX-lea. În 1888 este acordat lui Elisha Gray patentul de invenţie pentru prima tabletă electronică folosită pentru scrisul de mână (Teleautograph), iar în 1915 este eliberat patentul pentru primul sistem care recunoaşte caracterele scrisului de mână prin analiza mişcărilor mâinii.
“Găina” apare în anii 1960-1970 când Alan Kay introduce primul concept al unei tablete computer. În lucrarea “Un computer personal pentru copii de toate vârstele” (august 1972) descrie principiile de construcție şi funcţionare a DynaBook. Ideile care au stat la baza software-ului folosit se bazau pe modul în care copiii învaţă și se dezvoltă. Cu toate acestea, primul model funcţional a fost construit abia după 20 de ani.
Era aproape imposibil ca industria cinematografică să nu fi preluat o astfel de idee, producându-se o adevărată avalanşă de filme SF în care tabletelor le sunt atribuite “roluri tehnice” importante: “2001 A Space Odisey” (1968) a fost urmat de „The Tomorrow People” (1973-1979), „Dune (1984)” și vestita serie „Star Treck”.
Să ne imaginăm vârful dezvoltării tabletelor actuale şi anume ASUS Transformer sau Slider în mâna personajelor lui Isaac Asimov din romanul “Fantastic Voyage” (și din filmul regizat de Richard Fleisch în 1966 avându-i ca actori principali pe Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmund O'Brien și Donald Pleasence). Romanul prezintă aventura a cinci cercetători miniaturizaţi și introduşi, la bordul unui submarin special, în corpul unui savant pentru a-i îndepărta un anevrism de pe creier, salvându-i acestuia viața.
Dotarea cu extraordinarele tablete Transformer sau Slider a fost mai mult decât benefică. Legătura cu echipa coordonatoare s-a făcut mai uşor prin intermediul camerei web și prin conexiunea wireless. De asemenea, poziția submarinului a putut fi exact determinată cu ajutorul GPS-ului adaptat la “geografia” corpului uman. Echipajul a beneficiat de o bază de date despre corpul uman, putând lua în orice moment legătura cu cercetători din toată lumea, prin intermediul internetului. Punctul culminant al acțiunii este “lupta” dusă de conducătorul misiunii, Charles Grant, în descoperirea sabotorului din echipaj. Cu ajutorul tabletei Transformer conectată la tastatură, pentru o mai rapidă accesare a datelor, totul petrecându-se contra-cronometru, el accesează dosarele tuturor membrilor echipajului precum și tabletele celorlalţi, găsind rapid “intrusul”, scutind astfel echipajul de la un șir de evenimente periculoase.
Autonomia unică de până la 16 ore a tabletelor Asus le detaşează net în faţa competitoarelor. În momentul în care un obstacol le bloca traseul prestabilit, se trecea la alegerea unui alt traseu, cât mai puțin periculos pentru “pacient”. Cu ajutorul tabletelor Asus din dotare, echipajul a reuşit să găsească, pe simulatorul anatomic uman, cel mai sigur şi rapid traseu până la anevrismul cranian.
Îndepărtarea lui s-a făcut cu un laser coordonat prin softul de ultimă oră adaptat sistemului de operare Android 3.2 Honeycomb, misiunea fiind un succes total.
Ce a impus alegerea tabletelor Asus pentu misiune? Platforma performantă nVidia Tegra 2 Dual Core de 1GHz si 1GB RAM; materiale de top ale carcasei tabletei şi a dock-ului; pachetul Polaris Office compatibil cu Microsoft Office; ecran de tip IPS cu unghi mare de vizualizare, rezistent la zgârieturi; tastatura fizică QWERTY pe dock şi touchpad şi, nu în ultimul rând, autonomia de invidiat: 9,5 ore sau 16 ore cu dock.
Aceasta a fost etapa 10 a concursului SuperBlog 2011.
Acum 2 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu