marți, 8 decembrie 2009

ATI Radeon HD 5970 - fără să stai pe gânduri

AMD - Performanţa duce la dependenţă

Pusă la “muncă” pe bancurile de testare de nenumărate firme de profil,printre care şi AMD, ATI Radeon HD 5970 s-a ridicat, fără nicio scăpare, la promisiunile făcute în campania de promovare. Primul 2GB dual-GPU care practic dublează predecesorul său respectabil (5870) este capabil să “transporte” aproape 5 teraflopi putere. Este o placă video masivă, de aproximativ 30 cm, mărime justificată mai ales de disiparea căldurii, scop atins la perfecţiune. Are, de asemenea, acces facil la overclocking, prin intermediul OverDrive AMD şi poate suporta până la trei display-uri simultan cu o rezolutie maximă de 7680x1600, fiind la ora actuală cea mai bună placă video produsă vreodată.
Noua placă video este una dintre primele care suportă Microsoft DirectX 11 şi, în acelaşi timp, folosind tehnica ATI multi-Eyefinity oferă posibilitatea unei multitudini de afişare. Desigur, cardul a fost deja pus la încercare de către toţi “tocilarii” obişnuiţi în evaluare comparativă, care laudă cardul şi-l consideră ca lider de necontestat în performanţă, indiferent de joc sau aplicaţie.

Toată lumea în picioare! Hemlock este aici! Secretul cel mai bine păstrat de ATI a fost lansat. Bârfa şi o extraordinar de bună strategie de marketing efectuată cu atenţie, injectată în toată lumea, a asigurat dual-GPU-ului de la ATI un succes garantat cu mult înainte de lansarea oficială.

Ştii ce, prietene? Eu nu aş fi numit ATI Radeon HD 5970 cu porecla Hemlock (aşa cum a fost “botezat”) ci l-aş defini ca … Bulldog! Este timpul să dezlănţui fiara. Este adrenalină pură, putere şi, până în prezent, cea mai rapidă placă grafică de pe glob. Dacă te “muşcă” o dată nu-ţi mai dă drumul pentru mult timp, aducându-te la paroxismul unei plăceri “dureroase”.
Oferind plăcerea absolută în domeniul jocurilor şi nu numai, ATI Radeon HD 5970 a fost etichetată sub numele de cod Hemlock. Când vom căuta traducerea acestui cuvânt, vom descoperi că înţelesul este cucută, o plantă otrăvitoare, Conium maculatum, folosită în medicină ca sedativ puternic. Adevărul curat al zeilor.

Ce-a făcut ATI cu Radeon HD 5970 a fost de fapt plasarea a două cipuri RV870 pe un singur PCB, între ele existând un bridge (PLX), care le permite o comunicare directă, făcând astfel ca Radeon HD 5970 să fie comercializat ca o singură placă grafică unitară. Lovitura finală de la cele două GPU vine de la modul Crossfire - adică Multi GPU gaming.

ATI Radeon HD 5970 beneficiază de o frecvenţă de 725 MHz, cu o memorie eficace de 4000 MHz (GDDR5). Rezultatul final al acestui fapt este o placă grafică cu o putere inactivă de 42W, precum şi o putere de vârf (a celor două GPU-ului de 100%) de 294 Watt.

Radeon HD 5970 vine "deblocat", cum le place celor de la ATI să afirme. Asta înseamnă controlul deplin asupra overclocking-ului. Deci, o creştere a performanţei în detrimentul consumului de energie. Înţelepciunea celor de la ATI a fost exprimată şi în dotarea Radeon HD 5970 cu memorie GDDR5 evaluată la 5000 MHz.

Aşa cum se vede şi din tabelul de mai sus, plăcerea extremă pe care o vei simţi când vei experimenta Radeon HD 5970 stă şi în faptul că este de aproape 4 ori mai rapidă decât un Radeon HD 4870. Dacă mai luăm în calcul şi caracteristici cum ar fi noul motor UVD 2.0, tehnica Eyefinity şi suportul DirectX11 vom obţine o adevărată fiară dezlănţuită căreia cu greu îi vei face faţă.

Da, ATI Radeon HD 5970 este ea însăşi un adevărat joc, un vis entuziast al oricărui gamer înrăit. Va fi nevoie însă, pentru accesarea celor mai complexe jocuri, ca pe lângă Radeon HD 5970 să dispui şi de un PC “masiv”, dotat corespunzător acestei adevărate “herghelii putere” ce se dovedeşte a fi o reală provocare în domeniu.

Verdictul

Ei bine, dragă prietene, nu vei face nicio greşeală cumpărând Radeon HD 5970, neexistând nici cea mai mică îndoială că ATI nu a construit cea mai rapidă placă grafică din lume. Totuşi, optând pentru această placă video, te rog să te asiguri că ai spaţiu suficient în interiorul PC-ului. Cele mai multe ATX turnuri nu vor avea o problemă cu lungimea, dar ar fi înţelept pentru a verifica oricum - amintesc de cei 30 cm lungime pe care o are placa. Radeon HD 5970, previzibil, este o adevărată şi apetisantă placă grafică, scrupuloasă şi delicioasă ca cireaşă de pe tort. Este o provocare, deşi vei ajunge cu uşurinţă într-un fel de “blocaj” în cazul în care, ca un pescar plecat după captura cea mare, nu ai uneltele de pescuit adecvate. Realitatea este un pic controversată, multe din jocurile existente nu au nevoie de aceşti “cai putere”. Să sperăm însă că nu vom aştepta prea mult şi vor apărea cât mai multe jocuri care să permită Radeon HD 5970 să funcţioneze pentru a “ucide”, într-un "atac maxim".

După ce vom avea titluri noi de pornire cum ar fi HAWX, Resident Evil 5, Anno 1404, dotate adecvat cu motoare 3D, vom vedea şi “fundul paharului” Radeon HD 5970 şi ne vom bucura la maxim de extraordinarele sale performanţe.



Acum, ATI Radeon HD 5970, fără îndoială, este cea mai rapidă placă de pe planetă. Având în vedere faptul că Radeon HD 5970 vine cu suport full DirectX 11 este dovada viitorului tău şi anume faptul că vei achiziţiona o placă grafică de acest calibru pentru 2010/2011/2012 cu siguranţă. În acelaşi timp, garanţia viitorului acestei plăci constă şi în stabilitatea pe care am văzut-o în probele făcute. N-am avut nici un blocaj, toate jocurile testate au rulat în mod corespunzător, de asemenea, calitatea imaginii este deosebit de mare. Să nu uiţi, dragă prietene, că e obligatorie o simbioză perfectă între PC şi Radeon HD 5970. Vreau să spun o “potrivire” perfectă a componentelor. Îţi recomand un adevărat Core i5/i7 bazat de preferinţă pe o platformă AMD 790 Chipset cu Phenom X4 clasa II, 955 sau 965 BE procesor overclockate, pentru a obţine performanţe în noua experienţă grafică. Şi, să nu uităm un mic amănunt şi anume setarea minimă la 1920x1080 a rezoluţiei monitorului, caz în care performanţele Radeon HD 5970 vor fi de-a dreptul spectaculoase.


S-a încheiat şi proba nr. 45 a concursului SuperBlog 2009, susţinut de PC NEWS.

3 comentarii:

  1. Salutare,imi place ce si cum scrii,si as fi incatat daca ai face si tu parte din grupul 100 Ro.Vino si inscrie-te pe pagina "Alatura-te",si vei contribui la construirea celui mai mare blog scris in limba romana.Te asteptam.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) am vazut ca ne urmaresti blogul,si iti multumim mult.Daca vrei sa fii si tu autor pe blo, inscrie-te aici:

    http://100ro.blogspot.com/2009/11/alatura-te-echipei-100-ro.html

    Iar daca nu,te mai asteptam pe la noi ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Verdictul? un articol deosebit, amplu, documentat despre ATI Radeon HD 5970 si performanta.

    RăspundețiȘtergere