"The future is fusion"
Astăzi, pentru prima dată, pentru el, spațiul cibernetic era gri. O întrebare îl sâcâia neîntrerupt: de ce Llano? De unde, până unde? Uite el, atotputernicul momentului, atât pe platforma Sabine cât și pe Lynx, nu reușea să-și dea seama de unde venea numele său. Toate cele patru core-uri ale sale, fiecare cu 1MB cache level 2, integrând un controller de memorie DDR3 dual-channel ce suportă memorii tactate la maxim 1866Mhz plus un IGP capabil DirectX11, băteau puternic.
Llano… şi tocmai pentru prima generaţie de APU desktop AMD cu grafică integrată, sau primul produs AMD cu putere de procesare pe 32 nm. Numele său de familie, APU (Accelerated processing unit) se referea la un hibrid: procesor plus placă video, ambele integrate într-o singură componentă sau pastilă de siliciu. Dar de unde Llano? Trebuia să se împace cu acest nume.
În timp ce rula simultan cu ușurință un Poser (aplicație 3D) și un Power Point (aplicație Office), fără un consum mare de putere, acesta rămânând sub 48 W, se gândea la familia sa: cele patru modele de hibrizi procesor/video integrat, A8-3850, A6-3650, A8-3800 şi A6-3600, deosebite între ele prin frecvenţa de procesare şi puterea graficii integrate. Acestea fiind produse complexe ce înglobează practic, în aceeaşi pastilă, procesorul, grafica şi elemente de northbridge, folosesc o platformă nouă, cu alt socket – FM1, folosind pentru acesta două chipset-uri: A75 şi A55. Totul era atât de limpede și cu toate acestea doar el, "vârful de gamă" A8-3850, trebuia să se chinuie cu această problemă existențială. Celorlalți li se păruse normal, acceptaseră firesc numele și-l purtau cu mândria caracteristică familiei AMD.
Llano… Nu că nu i-ar fi plăcut … suna chiar bine, exprimând parcă perfect caracterul și punctele forte ale familiei: consum de energie mai redus, performanțe mai bune, temperaturi mai reduse de funcționare (chipset-ul este mai mic ca dimensiune). Creatorii săi de la AMD tocmai intraseră în Cartea Recordurilor, erau în vârful Olimpului și cu toate acestea nu-i dăduseră un nume de zeu.
Triumfa la performanța grafică imbatabilă, în același timp descurcându-se perfect și în multitasking. Uite, tocmai se pregătea să ruleze o serie de jocuri, care ar fi golit de resurse orice concurent: Crysis 2, Alien Vs Predator, Far Cry 2, Dirt 3 și Need for Speed Hot Pursuit, toate acestea în paralel cu rularea unui film la o rezoluție HD de 1080, iar apoi cu executarea unui proiect în Autocad 2011, folosind în același timp suportul unor baze de date în Acces și tabele din Excel. Cu toate acestea nimeni nu dorea să-i dea vreo explicație… posibilitățile de overclocking nu-l ajutau cu nimic și simțea cum notebook-ul Asus K73TA, în a cărui configurație își stabilise domiciliul, devenea neîncăpător. Trebuia să știe...trebuia să afle.
În timp ce procesa datele necesare softurilor rulate, încercând să facă față avalanșei de gânduri, nici nu băgase de seamă cum trecuse timpul: aproape dublu decât viața normală a unei baterii și cu toate acestea încă mai avea resurse. Își dezvăluia astfel un alt mare atu: consum redus rezultând o durată de viață mai mare a bateriei pentru dispozitivele portabile.
Cele peste 35 milioane de tranzistori din dotare lucrau la capacitate maximă și cu toate acestea îi bâzâiau continuu numele: …”Llano”… Trei elemente de bază dominau în acest nume: tehnologie hibridă, valoare și putere. Oare înaintașul Brazos avusese aceleași gânduri? Cu siguranță, nu!
Enumerând atuurile deținute, un cuvânt începea să se impună în gândurile sale: putere. Puterea însemna supremație, supremația impunea respect…Putere – supremație – respect: triada succesului. Brusc problema numelui devenea compatibilă cu atuurile sale. Era în vârf, deținea supremația atât asupra mobilelor cât și desktop-urilor... Era în Olimpul visat … era un zeu: Llano APU deschizătorul unei noi generaţii!
“Cunoaşterea este prin ea însăşi putere”… (Francis Bacon)
Articolul este parte integrantă a concursului SuperBlog 2011, etapa 18.
Acum 2 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu