duminică, 13 decembrie 2009

Notebook Vs TV

Din ce în ce mai multe aplicaţii ne aduc emisiunile TV direct pe display-ul notebook-ului nostru. Tot mai multe televiziuni simţind potenţialul oferit de internet, îşi retransmit emisiunile online. Pe lângă acest aspect, anexând un TV tuner la notebook putem beneficia în proporţie de 100% de toată gama de programe TV.

Dacă privim această „confruntare” dintre notebook şi TV doar din punctul de vedere al versatilităţii şi al mobilităţii, cu siguranţă notebook-ul va ieşi în curând învingător. Pentru aceasta va fi necesar ca, pe lângă redarea fişierelor multimedia proprii a căror calitate e la alegerea noastră, să aruncăm o privire şi pe transmisiile TV online. Aici mai este mult de „lucrat”. Este cunoscut faptul că acestea au în prezent un anumit format fiind codate special în scopul retransmisiei pe internet, aici vorbind de comprimarea semnalului şi implicit de pierderea calităţii. Mai apare şi aspectul stabilităţii şi al vitezei conexiunii de internet disponibilă. Nu se pune problema vizionării unor transmisii TV de calitate fără o viteză de transfer optimă sau în condiţii de fluctuaţie a semnalului.


Da, în cazul în care se va ajunge la un consens internaţional prin stabilirea unor standarde comune, de tipul celor TV, a transmisiilor online, vom putea beneficia de o adevărată calitate a semnalului putând renunţa la televizor. În acest caz, alegerea notebook-ului ca suport al recepţionării şi de informaţii, nu numai de redare a unor fişiere media, va fi net superioară. Având în vedere portabilitatea notebook-urilor vom putea avea acces la orice post TV oricând şi oriunde.

Subliniez ideea funcţiei de primire de informaţii şi nu doar de redare a unor formate media stocate, deoarece în acest ultim caz putem compara notebook-ul cu un media player şi nu cu televizorul în sine. E necesară o distincţie clară între televizor şi televiziune. Dacă ne limităm comparaţia doar la noţiunea de televizor ca platformă electronică, e clar că mobilitatea şi versatilitatea incomparabilă a notebook-urilor le va impune ca favorite cât de curând.

Nivelul la care s-a ajuns din punctul de vedere al display-urilor şi al plăcilor video/grafice fac deja „lupta” inegală în multe cazuri. Puţine televizoare (accesibile din punct de vedere financiar) ajung la performanţele unui laptop mediu dotat corespunzător acestui scop.


Unde nu va reuşi curând să se impună notebook-urile şi unde televizorul va rămâne suveran mult timp de acum încolo este … confortul.

Nimic nu se compară cu un fotoliu confortabil de pe care să urmăreşti pe un ecran mare, cu rezoluţie HD, orice fel de emisiune, de la film, la meciuri sau clipuri video.

Aceasta a fost proba nr. 54 (Asus) a concursului SuperBlog 2009, organizat de PC NEWS .

2 comentarii: